miercuri, 28 ianuarie 2009

St.-Jean de Luz si Socoa (ziua 6)






Mic dejun - plecare spre St.-Jean de Luz si Socoa cu scurt popas in Bazas. Prima oprire va fi in Bazas.
Se viziteaza Catedrala gotica, monument istoric din Patrimoniul Unesco. In Bazas a poposit si Ludovic al IV-lea, la intoarcerea sa din Saint-Jean-de-Luz unde s-a casatorit cu Marie-Thérèse d'Autriche. Plecare spre St.-Jean de Luz.
Situat in Golful Gascogne, la Oceanul Atlantic, intre Franta si Spania, St.-Jean de Luz este o statiune balneara reputata a Côte Basque. Orasul a cunoscut gloria cu ocazia tratatului Pirineilor semnat de Mazarin cu cateva luni de zile inaintea casatoriei regelui Ludovic al IV-lea cu Marie-Thérèse d'Autriche, infanta Spaniei, in 1600. Poarta pe care a iesit cuplul regal din biserica a fost zidita 3 ani mai tarziu dupa casatorie, astazi putem admira inscriptiile gravate pe perete. Se viziteaza biserica unde s-a casatorit cuplul regal, resedinta temporara a regelui Louis XIV (sau Ludovic al IV-lea), - pe dinafara - astazi L'hôtel de ville, adica primaria orasului.
Timp liber pentru o plimbare pe faleza, in oras si pentru a servi pranzul in St.-Jean de Luz. Optional croaziera in Golful Biscaya - Cote d’Argent.
Socoa este un mic burg situat la sud de St-Jean de Luz, cunoscut pentru Fortul Socoa si pentru micile restaurante din port. Fortul Socoa a fost construit din ordinul lui Henri IV si remaniat de Vauban, pentru a proteja St-Jean de Luz de invaziile spaniole. (Vauban, a fost Maresal al Frantei si cel mai important inginer militar al timpului sau. A fost faimos pentru cunostintele sale de design al fortificatiilor dar si de distrugere a lor.)
Cazare in Saint Pierre Sur Dropt , rezidenta "Aux Bardeche" : http://www.torcon.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu